Proč jsem se nakonec také uchýlila k ječmenům a řasám
Samozřejmě správným nastavením jídelníčku nepotřebujete žádné Barley a jiné jarní „nastřelováky“, ale já jsem zatím příliš neschopná takového řádu, takže zelený koktejl po ránu a dvě tabletky jsou zatím nejpozitivnější pravidelný zdravý návyk, jaký jsem schopná si vytvořit.
Tělo přes pozdní jaro, léto a začínající podzim má v přirozeném stavu energie dost a je schopno se vyrovnat i s těmi občasnou kávičkou a dortíčkem. V zimě je jeho přirozeným stavem více odpočívat, takže jestliže nepotřebujete pracovat 15 hod. denně, tak není třeba ho násilně dopovat na úkor jeho přirozeného rytmu. Vhodnou dobou pro mě se mi jeví právě únor, začátek března, příp. březen – od svátku Imbolc na začátku února se začíná probouzet v našich žilách jaro a energeticky se proměňujeme – a to je doba vhodná k podpoře tohoto procesu očistou zejm. jater a ledvin, příp. sleziny (kde se ukládá např. potlačený vztek). Právě nefunkční slezina může být jedním z důvodů únavy a přejídání.
Barley je mladý ječmen, který se zpracovává dvěma způsoby, ten kvalitnější má dvojnásobnou cenu, ale po vyzkoušení obou jsem vůbec neváhala, který z nich je pro mé tělo o-boha-cující. Ten první totiž pijete, protože „musíte“, ten druhý je ranní luxusní rituál. Více informací na Nápoj z mladého ječmene, srovnání na Tabulka ječmenů na trhu. Dala jsem si třítýdenní kůru a výsledek byl neuvěřitelný, navýšila se tělesná, a dokonce i psychická odolnost. Po třech týdnech jsem ale cítila, že prozatím stačí – tím chci naznačit, že vše má své meze a tělo samo napoví.
Ječmen samozřejmě můžete pěstovat doma, třeba v truhlících (dělá to moje kamarádka a vypadá to skvěle v kamenných květináčích, přidat můžete do čaje, smoothies nebo jen tak žvýkat), protože se jedná o v Čechách velmi rozšířenou obilovinu, o to větší paradox je jeho dovážení z Ameriky. Proto skvělou zprávou je výzkum Mendelovy univerzity: „Dalším výstupem je, že bychom chtěli získat výrobce, který by nápoj či preparát v Česku vyráběl z domácích surovin a následně prodával.“
Z hlediska dlouhodobé očisty je výborná Chlorella, mořská řasa, jejíž působení není tak intenzivní a projevuje se spíše v dlouhodobém horizontu. Já jsem duše ještě stále dost nepřiměřeně naivní, takže i moje schopnost zpracovávat potravu, získávat z ní všechny živiny a vylučovat zbytek i s toxiny z těla ven je slabá (viz článek Přežvýkání a strávení každodenních dat – souvislost s tělem), proto je pro mě Chlorella vhodným a hlavně pohodlným potravinovým doplňkem (za který si pro svou vlastní pohodlnost a dosavadní neschopnost proniknout do tajů přirozené detoxikace dobrovolně připlatím o něco víc, než abych každé ráno žvýkala mangold z vlastní zahrádky, kterou stejně zrovna teď nemam, a co mam vysázené v truhlících, je jen takové občasné zelené zpestření). Co ale skutečně miluju, je ranní startovací smoothies.
Ranní startovací smoothies
Na tom si frčím poslední 2 týdny – mixovat cokoliv s trochou vody, příp. makového mléka. Stačí ponorný mixér. Do smoothie se hodí cokoliv bez tvrdých slupek – mango, cuketa, mrkev, …
Moje ozkoušené TIPY (co vše můžete použít, doporučuju nepřekombinovávat, smoothie je lepší, když použijete několik dobře nakombinovaných potravin):
- banán, kiwi, avokádo, hruška, mango, jablko (raději méně – je výrazné), mrkev, cuketa, šťáva z citrusů (lze rozmixovat celé, ale není to ono), meloun, ananas
- mungo klíčky, vojtěškové klíčky
- javorový sirup, datlový sirup
- karob (či kakao, karob je super chutná záležitost pro lehké závisláky na kakau, tedy čokoládě, dá se přidávat do kaší, buchet atp.),
- drcená lněná a jiná semínka, oříšky
- marihuanový protejn, ostropestřec v prášku (podpora jater, ledvin),
- zázvor (!!)
- kardamom, skořice
- ječmen Barley v prášku (pozor – ne, ten sušený typ, ale ten rozpouštěcí typ, co chutná opravdu šťavnatě)
- deci džusu (víc ne, jinak by byla chuť příliš dominantní – zkusila jsem zatím ananasový)
- makové, mandlové mléko
A ranní smoothie alá božská ambrózie, strava olympských bohů, je podle mého toto: http://www.anetakonculova.cz/2013/12/recept-na-ovocne-superfood-ranni-smoothie/
Avokádové smoothie (foto 1): Banán, sladká hruštička (nebo deci ananasového džusu), půl avokáda, lžička ostropestřece, sirup z agáve a kousek zázvoru (místo vody lze použít i makové mléko)
Kokosovo-banánové smoothie (foto 2): Večer namočím kokos a slunečnicová semínka – tu vodu ráno použiju jako základ smoothie, je taková příjemně kokosová. V koktejlu je pak ještě kiwi, banán, vlašský ořech, skořice a hrstka čehokoliv, co mám zrovna doma – tady zrovna klíčené mungo a vojtěška.
Čtyři skvělé recepty najdete u mé spisovatelské kolegyňky na Slunečném životě.
Klíčky ke zdraví
Pozn. ke klíčení: Vyzkoušené mám zatím mungo, vojtěšku (viz foto) – vše se dá koupit ve zdravé výživě. Já semínka dám takto na sítko a třikrát denně propláchnu, za tři dny naklíčeno bez problémů (u vojtěšky 5 dní a musí se první den nejprve kropit na látce nebo talíři, protože semínka sítem propadávají). Sítko mám celý den položené v dřezu nebo na lince na hrnci, abych neměla vodu, co z toho odkapává všude. Světlo je tam průměrné. Výborná je také řeřicha, ta se pěstuje na vlhčené vatě a je to super vitamíno-minerální doplněk do salátů i smoothies.
Můj vhled do stravovacích tajemství – Zelený dogmatismus vs. zdravý rozum a cítění těla
Autor článku: Jana Anamel Mráčková Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě včetně aktivního odkazu na http://www.liveinspirit.cz.
Děkuji za příspěvky na rozvoj webu
- Fio, platby z ČR: 2100410460/2010
- Fio, ze SLOVENSKA: 2100410460/8330
[fbcomments url=“http://www.liveinspirit.cz/?page_id=319″ width=“450″ count=“off“ num=“10″ countmsg=“Díky!“]