Banánové shaky, puding, dostatek vápníku a minerálních prvků? Makové mléko je rychlým a levným řešením pro každého, kdo už se nechce potýkat se zahleněním a překyselením způsobeným obyčejným mlékem.
Když jsem vyřadila ze svého jídelníčku maso a mléčné výrobky, mé tělo zaznamenalo výrazný nárůst energie, protože zpracování těchto potravin je pro něj hodně náročné. Po čase se ovšem dostavil únavový syndrom – něco mi chybělo. S masem a mlékem jsem totiž přišla o zdroj vápníku. Makové mléko je ideálním řešením. Jeho příprava je jednoduchá, stačí mléko, voda, mixér a sítko. Moje kosti a zuby mi děkují.
Makové mléko je dobré na spánek, takže je ideální ho pít večer, údajně přináší hezké sny.
Mák je rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g). Mák obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 – 60% hodnotného oleje (rostlinný tuk), velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V makovém mléce je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže makové mléko pomáhá při překyselení organismu.
V této podobě je dobře stravitelný i pro oslabenou slinivku. A to nemluvě o ceně tohohle zázračného nápoje, výrobci minerálních doplňků raději mlčí 🙂
PŘÍPRAVA
Na výrobu cca 800 ml makového mléka potřebujeme pouze tyto dvě základní ingredience:
- 100 g máku (může být modrý, ale i bílý – mléko z bílého máku bude mít malinko oříškovější chuť)
- 800 – 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody, vyrobíte mléka méně, ale bude krémovější)
Mák propláchneme, zalejeme odměřeným množstvím vody a necháme přes den stát při pokojové teplotě. Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby. Směs můžete občas promíchat, není to ale nutné. Večer bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk. Nenechte se tím odradit! Přelejte směs do mixéru a spusťte jej na plné otáčky. Teprve mixováním nabobtnalého máku se totiž do nápoje dostanou cenné látky. Nápoj bude pěnit, právě díky uvolněnému tuku, a výrazně zesvětlá. Bude mít až mléčně bílou barvu. Pak už jen zbývá makové mléko přecedit přes jemné sítko. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou, aby filtrace proběhla rychleji.
Doporučuje se vypít hned, ale některé recepty uvádějí, že lze skladovat v ledničce až týden. Také funguje prý i bez fáze bobtnání ve vodě, takže stačí rozmixovat mák ve vodě, pro nabobtnání stačí 2-3 hodiny, takže nemusíte čekat celý den.
Výborný je s rozmixovaným banánem a trochou medu. Skvělá volba pro milovníky banánových shaků, kteří se rozhodli vyloučit mléko ze svého jídelníčku. Pro zachování zásaditosti lze pro oslazení použít stévii.
Spásou je též pro milovníky pudinku. Konzistence pudingu je hustá, ale po noci v lednici trošku pouští vodu, proto jej doporučuji k okamžité konzumaci.
Vyluhovaný mák má méně výraznou chuť, neobsahuje už tolik živin. Vlákninu však obsahuje, takže já ho namočím s vločkami, rozinkami, kokosem. Ráno přidám ovoce a mám bezva výživnou snídani.
Zdroj: http://www.yogaguru.cz, http://www.varimezdrave.cz/makove-mleko/
Autor článku: Jana Anamel Mráčková
Článek (či jeho části) je možné sdílet v nezměněné podobě včetně aktivního odkazu na http://www.liveinspirit.cz.
Děkuji za příspěvky
- Fio banka, platby z ČR: 2100410460/2010
- Fio banka, platby ze SLOVENSKA: 2100410460/8330